2019-Aug-24

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Digital Prototyping – bara snack och ingen verkstad?

Skriv ut
rickardLindgren
Under Cad-Q dagarna ville Rickard Lindgren från Autodesk bevisa motsatsen.

”Under flera år har vi pratat om Digital Prototyping som en metod att effektivisera produktutvecklingen och öka företagets konkurrenskraft. Vad innebär det egentligen och vad har det betydelse för dig som konstruktör? ”, var temat för detta seminarium som hölls av Rickard Lindgren, tekniskt ansvarig för mekanikprodukter i Norden och Baltikum för Autodesk.

Det var att välfyllt rum med intresserade som satte sig för att lyssna på svaret.

Rickard inledde med att förklara varför man valde namnet på seminariet. Digital Prototyping har man pratat frekvent om, men det är ändå fortfarande helt obegripligt för många och man förstår inte vad det kan ge för nytta i det egna konstruktionsarbetet.

-Hos de flesta jobbar man i 3D och det är mer eller  mindre standard idag. Om alla har det finns det ingen konkurrenskraft i det längre, berättar Rickard Lindgren i en egen intervju för mig.  -Vad  skulle vi kunna göra åt detta? Så för 5 år sedan införde vi konceptet Digital Prototyping.

Se hela intervjun med Rickard Lindgren här.

R Lindgren video

Genom Digital Prototyping kan man komplettera sin 3D konstruktion med rör, slagar, hydralik, el och allt annat som hör till. Nu skulle jag kunna räkna upp en lång lista på vilka moment man kan förbättra med Digital Prototyping, men jag överlåter det till er själva och upptäcka. Jag håller mig istället till och berättar om de övergripande fördelarna.  Genom att kunna få rörelse i sin konstruktion kan man testa och se hur den kommer att bete sig och då smidigt redan i väldigt tidigt stadie kunna göra sina förändringar i konstruktionen om det skulle behövas. Detta spar självklart både tid och pengar och att man får produkten tidigare ut på marknaden. Man kan också väldigt smidigt dela sina rapporter eller demonstrera konstruktionen för andra i projektet .

Andra stora fördelar är att kunna göra koncept-, konstruktions-, simulerings- och valideringsfasen parallellt istället för seriellt som förr. På detta sätt kan man kapa tiden ut till marknaden med flera månader och kanske hitta ut före konkurrenterna.

Du kan med Digital Prototyping få hållbarhetsberäkningar, dynamisk simulering i 3D och du kan enkelt söka efter den mest kritiska punkten. Dina beräkningar sker snabbare och säkrare och detta kan dessutom ske i molnet. Du kan skicka din optimering till molnet och ca 14 minuter senare får du ett mejl med alla varianter och du får förslag på det optimala. Genom snabbheten och enkelheten så kan du många fler än det traditionella 2 – 3 st, nu kanske du testar 20 -  30 st.

-Vi  står inför en teknik skifte, inget Autodesk eller kunderna  driver fram utan att det är tekniken som  driver det.  Idag finns der fler mobila enheter än människor i världen. Den mobila världen är fascinerande. Ta till dig molnet och de fördelar den kan ge dig, för vi vill hjälpa våra kunder att vara i framkanten, avslutar Rickard Lingren oss.

Tiina Mauritzell

 

TwitterFacebookDigg