2019-Oct-20

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

En prisvärd miljövänlig liten 3D-skrivare

Skriv ut
Replicator2
MakerBot Replicator 2 skriver ut modeller i miljövänlig PLA-plast som skapas av majsstärkelse.

 

Replicator 2 kommer från MakerBot Industries, ett mycket ungt företag som bildades så sent som 2009 av tre stycken teknikentusiaster som inte hade råd att köpa en egen 3D-skrivare och bestämde sig därför att utveckla en egen. Tre år senare, med fyra olika modeller och närmare 20 000 tillverkade maskiner, lanserar de Replicator 2. En liten 3D-skrivare som inte är större än 490 x 320 x 380 mm och väger endast 11,5 kg och anpassad för att framställa prototyper med den välbeprövade FFF-tekniken. 

Replicator 2 är en direkt vidareutveckling av första generationens Replicator. Fokus lades på att göra 3D-printing för skrivbordsmiljö ännu enklare, med tunnare lager och bättre precision. Med Replicator 2 fortsätter MakerBot Industries att demokratisera 3D-printing, då fler och fler personer både professionella och hobbyister kan skapa fysiska ting av sina virtuella 3D-filer. Det som utmärker förbättringarna är att Replicator 2 har en större utskriftsvolym, optimering för PLA-plast och tunnare lagertjocklek.

Det som gör Replicator 2 extra miljövänligt är att den använder PLA plastmaterial som tillverkas av förnyelsebara och miljövänliga produkter som t. ex. majs,  som ger mycket formkorrekta modeller.

-Denna maskin utmärker sig då den skriver ut modeller i miljövänlig PLA-plast som skapas av majsstärkelse. Den kan skriva ut modeller detaljrikt med en lagertjocklekPauloKiefe på bara 0.1 mm i en byggvolym på 285 x 153 x 155 mm. Replicator 2 lanseras också med en helt ny lättanvänd mjukvara som gör det enklare och snabbare att skapa fysiska modeller av STL-filer. I likhet med tidigare modeller från MakerBot är 1.75 mm plastmaterialet mycket prisvärt då den ligger på cirka 400 SEK/kg. Själva maskinen kostar något mer än föregångaren och hamnar på 15.250 SEK exkl. moms, berättar Paulo Kiefe VD på Creative Tools AB, MakerBot’s distributör i Sverige

-Du kan skriva ut filer från de flesta CAD-program och övriga 3D-modelleringssystem. Det enda du behöver göra är att spara ut filen som STL-format och öppna den i MakerWare för att börja skriva ut prototyper. 3D-printern kopplas till din dator via en vanlig USB-kabel, men du kan också skriva ut genom att överföra filen på ett vanligt SD-kort som du kan plocka fram via 3D-skrivarens inbyggda LCD-skräm, fortsätter Paulo att berätta.

Med Replicator 2 kommer en ny egenutvecklad kostnadsfri mjukvara från MakerBot Industries kallad MakerWare, som även fungerar till den föregående 3D-skrivarmodellen Replicator.  Makerware skapar G-kod snabbare än tidigare programvaror och har ett helt genomarbetat och lättanvänt användargränssnitt. Det finns till Linux, Mac OS X och Windows.

3D-skrivare från MakerBot Industries har blivit lite av en social revolution då många användare delar med sig av sina 3D-filer på sajten Thingiverse.com. Där kan du ladda upp dina 3D-modeller och ladda ner mer än 20 000 modeller gratis! Det som gör denna portal speciellt rolig är att många hjälper varandra att förbättra och utveckla 3D-design.

Du kan läsa mer om Replicator 2 och jämförelse mellan Replicator 1 på http://makerbot.creativetools.se. 

Tiina Mauritzell

TwitterFacebookDigg