2019-Jul-19

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Kanada har utfärdat den första nya licensen på 30 år för att bygga en helt ny kärnkraftreaktor

Darlington Nuclear Generating Station
Koldioxidutsläpp ska bort.

Autodesks Geoff Zeiss skriver nyligen på sin blogg Between the Poles, all about infrastructure, att han flera gånger tidigare bloggat om Ontario i Kanada som han skriver på många sätt ligger främst när det gäller att "leda revolutionen för miljövänlig energi" i nordamerika. Men det är kärnkraft, skriver Zeiss, som gör att Ontario redan har ett av de lägsta utsläppen av koldioxid i nordamerika. Under 2011 kom ungefär 57 procent av Ontarios energi från kärnkraftverk.

Koleldat ska bort
2007 bestämde sig provisen Ontario för att börja ta bort användningen av kol. Även om kol bara stod för 19 procent av krafttillverkningen i regionen, som har 10 miljoner invånare, så är det ändå rätt mycket energi som man måste hitta alternativ till. Man kan t ex nämna, skriver Zeiss, att man har det största koleldade energikraftverket i hela nordamerika. Vad man bestämt är att man behöver mer kärnkraft för att kunna sluta helt med kolkraft.

Kanadas säkerhetskommission för kärnkraft (The Canadian Safety Commission, CNSC) har gett ut en förberedelselicens utfärdad till Ontario Generation Inc. så att man kan bygga ett nytt kärnkraftverk vid Darlington nuclear site. Det blir den första licensen för något sådant sedan 1981.

Riskreducerande åtgärder
CNSC har slagit fast att projektet inte kan antas ge några betydande negativa effekter om man vidtar föreslagna riskreducerande åtgärder. I maj, tidigare i år, godkände Kanadas regering att man utfärdar den första licens som behövs för att börja förbereda platsen där det nya kärnkraftverket ska ligga. Det är första steget i en process där CNSC ger licenser och något som krävs om man ska få bygga kärnkraftverk i Kanada.

Nästa steg i den byråkratiska processen blir att CNSC utfärdar en licens för att bygga kärnkraftverket. Det kan ske så fort som man fått in ansökningshandlingarna. Allmänheten kommer att kunna kommentera både ansökan för byggnationen och därefter ansökan för att driva kärnkraftverket. Man kommer att hålla offentliga utfrågningar.

Interaktiv bredbandskarta
Över till ett annat ämne i samma blogg: Zeiss skriver att man i USA nu fått en interaktiv karta som visar hur långt man kommit med utbyggnaden av bredband. Zeiss har skrivit om ämnet tidigare. Det är FCC (Federal Communications Commission) som publicerar kartan som kallas National Broadband Map. Där kan man ta reda på var det finns bredbandsinternet, vilken teknik som används, hastighet och namnen på de bolag som erbjuder tjänsterna.

Kartan finns på webben. Det går att zooma eller panorera för att undersöka detaljer var som helst i USA. Där får man också befolkningsstatistik om både bredbandstillgång och generell inkomstnivå. Kartans data lagras i en SQL-fil. SQL är ett projekt med öppen källkod. Man kan ta del av datan utan restriktioner (Open IP).

Det går också att hämta en rapport: FCC's Eighth Broadband Progress Report.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg