2020-Oct-25

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Arkitekten Ola Andersson vill att Stockholm utvecklas till en tät och sammanhängande stad

Stockholm

Stockholm måste få växa till en riktig storstad, skriver arkitekten Ola Andersson på Dagens Nyheters sida för debatt om Stockholm.

Inlägget var infört i tidningen för några dagar sedan.

I tjugo års tid har Stockholm misslyckats med att bygga bostäder i den takt som staden växer, skriver Andersson. Problemet är idén om att en stor del av tillväxten borde ske i nya superförorter. Andersson vill istället se en tät, sammanhängande stad.

Andersson är delägare i A1 Arkitekter och författare till en bok som heter "Vykort från utopia" som handlar om varför Stockholm ser ut som det gör idag. Andersson skriver att bostadsministern har ställt kommunerna i Stockholmsregionen till svars för att de inte följer uppställda mål för bostadsbyggandet.

Men problemet, skriver Andersson, är att målen för bostadsbyggande är otidsenliga. Planens grundläggande idé är att en stor del av tillväxten ska ske i nya superförorter, så kallade regionala kärnor, utspridda i kranskommunerna. "Likt sentida efterföljare till Vällingby och Skärholmen ska de fördela tillväxten så att Stockholms stad ska slippa ta hela ansvaret", skriver Andersson.

80 procent av stockholmarna bor i förorten, skriver Andersson, och innerstaden är inte mycket större idag än 1945. Många fler än de som får plats i staden föredrar stadslivet framför det isolerade livet i förorterna.

Andersson har fyra idéer som skulle göra Stockholm till en världsstad. Närförorterna måste förtätas och bindas samman av ett sammanhängande gatunät i kommunal ägo. Idag isoleras förorterna effektivt från varandra av breda motorvägar och svårforcerad natur.

Rätten till bostäder och lokaler till rimliga priser måste garanteras, skriver han. Nybyggt är dyrt, därför måste redan existerande byggnader i förorterna skyddas mot rivning, lyxrenovering och utförsäljning.

Alla som har resurser ska ges möjlighet att delta i byggandet av staden. I en växande stad med bostadsbrist är planeringens uppgift att garantera alla som vill bygga bostäder möjligheten att göra det på ett sätt som skapar förutsättningar för kollektivtrafik och fullgod kommunal service. Många som vill ha en tomt hänvisas idag till sommarstugeområden i kranskommunerna där det sker ett ohållbart stadsbyggande.

Sveriges behöver en stor stad, skriver Andersson, där var och en tillsammans med andra kan forma sitt liv utifrån egna värderingar, inte efter andra individer eller gruppers normer. De som bor centralt måste acceptera stadslivet och att se, höra och stöta ihop med främlingar, deras liv och deras verksamheter. Invånarna måste också acceptera att staden växer och att allt mer mark används till nya byggnader.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg