2019-Oct-20

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

Ralph undrar hur mycket molnlagring användaren behöver , #731

Skriv ut
ralf.grabowski
Utrymme på disk är billigt, ungefär 10 cent per GB. Därför är det intressant att se hur mycket gratis utrymme molnföretag som SugarSync och Autodesk ger ut.

(Lagring i molnet är bara en användarvänlig version av FTP, Internets protokoll för filtransport.)

Hur mycket lagring i molnet behöver användaren?
Inledningsvis gav man inte ut så mycket. Dropbox som var tidiga med dessa tankar gav bort ödmjuka 2GB med 500 KB ytterligare om man fick vänner att gå med. CAD-molnledande Autodesk halverade sitt inledande erbjudande till 1GB men ökade på detta till 3GB om användaren betalar en årlig prenumerationsavgift på flera hundra dollar.

HP erbjuder 5 GB gratis tillsammans med sin kostnadsfria service ePrint (hake: du måste köpa en av deras printrar).

- Verkar enkelt!
Dessa små begränsningar kunde bara bli större. Vad gäller möjliga kunder så är 1 eller 2 GB bara öppningserbjudanden. Det kan bli krig om försäljarna försöker nå herravälde -- eller bara för att synas, vilket än som är fallet.

Box.net (ingen relation med Dropbox) var först med att ge bort 50 GB utan kostnad om du (1) installerade deras Android app och (2) laddade upp ett visst antal och typer av filer. Ralph fick sitt konto, fick sin 50 GB och har inte egentligen använt det sedan dess.

Försäljare av lagring i molnet gav bort ytterligare 5 GB eller 7,5 GB kostnadsfritt om du hade fångat in tillräckligt många kunder åt dem. Ralph la märke till förra veckan att SugarSync verkade ha ökat sin begränsning eftersom man kunde få 21,25 GB kostnadsfri lagring hos dem. Och, Ralph la just märke till att han hade 19,25 GB hos Dropbox. (De hade ett erbjudande på 50 GB kostnadsfritt för varje bild man laddar upp från en mobil enhet.)

När Ralph laddat upp alla filer han ville i molnet så förbrukade han 1,33 GB på SugarSync och 0,8 GB hos Dropbox. Ralph har frågat HP varför de valt 5 GB och inte någon annan kvantitet och de svarade att 5 GB var tillräckligt för de flesta kunderna. Det skulle visa sig att de hade rätt i sitt antagande.  

Svårigheten
Egentligen vill inte försäljare av lagring i molnet att man ska få lagring kostnadsfritt. De vill att man betalar. Den ursprungliga affärsplanen var enkel, som kund behöver du mer utrymme och då börjar kunden betala. (Ett konto kan börja på 100 GB lagringsutrymme och kosta 200 USD om året.) Men när nu krigen handlar om att få kunder att prova produkten och kunden därmed får utrymme gratis så kan man bara attrahera betalande kunder genom valfria alternativ.

Problemet är att de flesta kunder inte behöver någon valfri service. Och konkurrerande företag kommer att erbjuda gratis tillval för att locka kunder. Under tiden så blir elräkningarna högre. Tänk om Steve Jobs hade rätt och Drew Houston fel; lagring i molnet kanske bara är en funktion, det kanske inte är en affärsmöjlighet.

En annan svårighet: Ralph undrar vem som ska synkronisera hans lagrade filer på de kostnadsfria konton han har hos Autodesk, Box, Dropbox och SugarSync?

Ur Ralphs inbox
Sånt vi undrar om: varför CAM-industrin (computer aided manufacturing software) är så segementerad, och varför företaget Autodesk som är inom området digitala produkter och prototyper inte är lika entusiastiskt inför CAM som man visar sig vara för simuleringsmjukvara.

Hämtat ur dagens Randall Newtons GraphicSpeak e-nyhetsbrev: Stratasys i USA och Objet från Israel går samman. Teknologin för 3D-utskrifter från företaget är olika så företagen blir ett bra par. Scott Crump som är CEO på Stratasys blir styrelseordförande medan Objets hittillsvarande CEO David Reis blir Stratasys CEO.

http://gfxspeak.com/2012/04/16/3d-printer-makers-stratasys-and-objet-to-merge/

Jimmy Bergmark uppdaterar sin licens för JTB FlexReport till v7 genom att lägga till automatiskt skapande av kartläggning.

http://blog.jtbworld.com/2012/04/jtb-flexreport-70-introduces-automatic.html

Procentdelar är meningslösa utan tal som berättar vad de är andelar av, men trots det tar Ralph med följande nyhet: Vuuch hade över 400 procents ökning av sina bokningar gällande första kvartalet 2012 om man jämför resultatet år för år. Detta efter att man landat ett återförsäljaravtal med PTCs återförsäljare TriStar och en del andra företag.

http://www.vuuch.com

Från en enorm ökning till en enorm minskning: QuadriSpace säger att detta års Share3D PDF 2012 genererar PDF-filer som är upp till 95 procent mindre där stora filer är de som har mest nytta av tekniken.

http://http://www.quadrispace.com/s/2012/index.php

Från att skapa PDF-filer till att dekonstruera PDFS: Gstarsoft inkorporerar pdf2cad från Visual Integrity i sin mjukvara GstarCAD 2012 för konvertering av vector-baserade PDF-filer till DXF-ritningar. Prova CAD-mjukvaran och konverteringsfunktionen i 30 dagar utan kostnad från

http://www.gstarcad.net/download.php

EOS har över 50 patent för tillverkning av lasersintring, och förra veckan lämnade de in en stämning för överträdelser mot Phenix Systems efter att ha varnat det tydligen skyldiga företaget avseende USA patent 5,753,274 och 6,042,774.

http://www.eos.info

De visade det för oss förra månaden på Autodesk Media Summit och nu har företaget börjat sälja ForceEffect Motion som är en app för simuleringar för iOS-henheter. Appen bygger och testar mekaniska system med lyftbord, vindrutetorkare, bilmotorer, robotar och så vidare - man behöver bara lyfta ett finger. Utan kostnad från

http://itunes.apple.com/ca/app/autodesk-forceeffect-motion/id512045820

För några veckor sedan kunde vi som första media berätta om Vectorworks erbjudande i molnet. Nu lägger de till CadFaster|Collaborate för att distribuering och samarbeten avseende 3D CAD model-filer. Introduktionspriset är 99 USD.

https://secure.vectorworks.net/third_party_store/

Även den här veckan återger vi Ralph Grabowskis veckobrev upFront.eZine. Enligt ett avtal sprider vi på Netcommunity valda delar ur detta på svenska. Ralph kommenterar i vanlig ordning CAD-marknaden och annat i anslutning.

Kontakt!
upFront.eZine ges ut varje tisdag utom på somrarna och julen. Redaktören är Ralph Grabowski. Nyhetsbrevet läses av 11 000 prenumeranter i 70 länder. Dina kommentarer är välkomna till adressen Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen .

Gåvor och prenumerationer
Redaktören har inget emot att flera läsare delar samma prenumeration upFront.eZine. För att ge ett ekonomiskt stöd till utgivningen föreslås en gåva på 25 USdollar eller motsvarande i annan valuta. Den som föredrar att köpa en prenumeration kan betala samma summa årligen och blir påmind den första maj varje år.

Betalning
PayPal: använd Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen .

För andra betalningssätt: sänd ett e-mail för att få besked.

Allt material är skyddat av upphovsrätten. Den som vill återutge en artikel kan höra av sig för att betala en avgift på 250 USD eller mer. 

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg