2020-Oct-25

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Autodesks personal bloggar om BIM

autodesk

Jag har under några timmar ägnat mig åt att nosa lite på bloggar som skrivs av Autodesks anställda.

Det visade sig förekomma en del tips om "Webinars", alltså seminarier på Webben, på en blogg om BIM som heter Beyond Design.

De som skriver på bloggen, och som ordnar dessa föreläsningar, är Paul Walker och Lee Mullin och tanken är att man ska få "mer kraft" att uppnå resultat med BIM.

Båda skribenterna kommer urspungligen från företaget Navisworks som köptes av Autodesk 2007. Walker blev då Navisworks Technical Marketing Manager med ansvar för tekniskt material som stöd till Autodesk University. Numera har han samma roll men för Autodesk Construction. Han skriver att han känner sig varm i kläderna vad gäller virtuell konstruktion och produkterna inom AEC konstruktion. Han jobbar med att bygga och dela kunskap med alla användare som sysslar med Autodesk Construction-verktygen. Ibland reser han också för att samla användarperspektiv, nya kunskaper och förslag. Allt detta ska förstås tjäna till att utveckla produkterna.

Paul Walker är en av de anställda på Autodesk som bloggar under rubriken support. Han och kollegan Lee Mullin driver bloggen Beyond Design och just nu uppmanar de folk att anmäla sig till "Webinars" om "Survey and Scanning". Källa: Autodesk. PaulWalker

Den andre skribenten på bloggen Beyond Design heter Lee Mulling. Han sysslade på Navisworks mycket med dokumentation och stöd till användarna. När Autodesk köpte Navisworks fick han den ledande rollen att ha hand om kundsupport. Han utbildade användargrupper och såg till att kundernas åsikter blev hörda. Det kan handla t ex om att alla användargrupper genom hela arbetsflödet ska synliggöras. Mulling jobbar även med utveckling av produkterna och utbildning. Man skapar även utbildningsmaterialet. Allt detta ska i bästa fall leda till att de som använder Autodesk Construction gör bättre ifrån sig och upplever samhörighet som en kundgrupp. Mullins titel på Autodesk är Product Support Specialist för Navisworks-plattformen.

LeeMullin Lee Mullin är med och sköter support till kunder via bloggen Beyond Design. Både han och Paul Walker kom till Autodesk i och med köpet av Navisworks. De är framförallt duktiga på allt som rör det programmet. Tanken med att ha en blogg är att utveckla produkten. Källa: Autodesk.

Autodesk är ju känt för att vara en ledande kraft för mjukvara som gör det möjligt att jobba med design i 2D och 3D, menar Walker och Mullin. Vad man är lite mindre kända för är vad som sker bortom designarbetet och särskilt inom konstruktion och bygg. I bloggen visar de hur BIM och Digital Plant-design kan användas och kommer till användning under ett projekts hela livscykel. Detta sker genom att man tar med sig data till Virtual Design och arbetsflödet i Construction. Man kan också använda "as-built-models" i Operations and Maintenance.

I första hand fokuserar de på hur systemen kan fungera tillsammans och tänker då på programmen från Autodesk som Autodesk Navisworks, Quantity Takeoff, Constructware, Revit, Buzzsaw, Vault och AutoCAD.

På Beyond Design bloggar de om de olika ämnen som deras Webinars tar upp. Det kan röra sig om "Survey and Scanning" som är den senaste serien seminarier på webben som de presenterat på bloggen. Den som undrat hur de ska dra nytta av skanning kan med fördel avsätta tid och lyssna på seminarier som ska hållas tillsammans med Leica, Faro och Topcon, skriver de. Tanken är att ta del av hur man bäst använder företagens produkter som både är mjuk- och hårdvara och som passar med Autodesks BIM-produkter.

Nästa Webinar är det i samarbete mellan Topcon och Autodesk. Det kommer att hållas den 30 mars, på engelska, och ämnet är "Survey and Point Cloud Technology". Man får veta hur man använder datan i BIM-designprogram som AutoCAD Civil 3D och Naviswork. Antalet deltagare är begränsat och man uppmanas registrera sig i förväg på:
https://www2.gotomeeting.com/register/381629522.

Den 5 april är det dags för Autodesk och Leica Geosystems där man delar med sig om hur man tar data och använder den i program som AutoCAD Civil3D och Revit i kombination med Leica CloudWorx for Revit. Även den här gången är det fråga om "Survey and Point Cloud Technology". Länken för anmälan är följande:
https://www2.gotomeeting.com/register/726264106.

Leica ALS70 är en luftburen laserskanner (500 kHz "pulse rate") som tagits fram särskilt för att samla punkter med hög densitet i olika miljö. Företaget Leica deltar även i en serie "Webinars" tillsammans med Autodesk. Det handlar då om hur man tar data och använder den i program som AutoCAD Civil3D och Revit. Källa: Leica. Leica ALS70

Den som använder Navisworks är också inbjuden att delta i ett beta-program. Det innebär att man får nya versioner snabbt, kommer att förstå hur dessa fungerar och hur du som användare drar nytta av dessa i ditt arbetsflöde. Autodesk vill ha kommentarer och förslag till förbättringar. Det krävs att man har e-mail där det syns i adressen att man har ett jobb. Därefter ska man svara på en del frågor som Autodesk frågar. Här är den länken:
http://beta.autodesk.com/callout/?callid=F7C3382F4B2346AE831AADA27ACF92C7.
Skribenterna på bloggen Beyond Design har också skrivit om hur man kan ta del av gratis teknologi i en förhandsutgåva av Point Cloud Feature Extraction som används med Autodesk Revit. Teknologin innebär att man automatiskt kan ta fram användbar geometri från "point clouds" av byggnader och därefter kan skapa elementär Revit-design. Låter fantastiskt, tycker Paul Walker och Lee Mullin.

För att få veta mer om Point Cloud Feature Extraction rekommenderar de att vi klickar oss vidare till en blogg av Scott Sheppard. Där får man veta att mjukvaran som används är utvecklad av samma grupp som skapade Shape Extraction for AutoCAD och Point Cloud Feature Extraction for AutoCAD Civil 3D. Det finns exempel på "point cloud" att använda om man inte har egna eller vill ordna egna, utan bara testköra programmet. Sök efter Sample.zip.

Den som har provat kan också därefter skicka synpunkter till Sheppard. Använd e-postadressen:
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen .

Allt detta låter inspirerande!

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg