2014-Nov-27

Senast uppdaterad05:00:00 AM GMT

Studenter hjälper Volvo CE och Dynapac hitta innovativa lösningar

Skriv ut

student

Studenter vid det internationella masterprogrammet i hållbar produkt- och tjänsteinnovation vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har under fyra månader jobbat tätt tillsammans med externa uppdragsgivare för att skapa innovativa lösningar.

Projektet har fått många positiva reaktioner och kommer att utökas till nästa år.
BTH har länge haft ett nära samarbete med näringslivet och idén till det här projektet väcktes då båda parter hade behov som behövde uppfyllas. Högskolan ville ge sina studenter chansen att komma ut i miljöer där de senare kanske får jobb och industrin fick en chans att ta till sig nya idéer och tankar.

– Vi vill att studenterna ska få en försmak av vad de kommer att arbeta med i framtiden, att de ska lära sig nytt och få kontakter till framtida jobb, berättar Tobias Larsson, professor vid BTH och kursansvarig för masterprogrammet.
Företagen de har samarbetat med är en entreprenör inom hälsoteknik, Volvo Construction Equipment och Dynapac Compaction Equipment. Tobias Larsson ser det som sin utmaning att föra ihop studenter med industrin. Han berättar mer om projektet:

– Egentligen handlar det om tre projekt. De har startat upp ett projekt inom medicinteknik där det framförallt handlar om att vidareutveckla ett redan existerande patent. Dynapac ville ha hjälp med att ta sig an utmaningar som de står inför, de ville ha en större dynamik. Industrierna ville ha studenternas förslag på hur de kan utveckla sina produkter i framtiden.
studenter2


Den 19 januari presenterade studenterna resultaten av sina projekt.

Cirka 25 studenter har deltagit i projektet, vars resultat presenterades den 19 januari. Arbetet har genomförts i projektgrupper med handledarstöd från både industri och BTH. Någon utvärdering har ännu inte gjorts, men reaktionerna har varit positiva och fler aktörer från näringslivet har visat intresse av att vara med i liknande projekt i framtiden, vilket innebär nya utmaningar för BTH

– Projektet kommer att utökas till nästa år, detta är det första året, berättar Larsson. Vårt största problem är att ha möjlighet att coacha och ge stöd åt studenterna. Intresset från industrin är stor, så vår utmaning blir att få ihop tillräckligt många lärartimmar för att kunna stötta studenterna under arbetet.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg

Audi A7 Sportback h-tron quattro – den första fyrhjulsdrivna bränslecellsbilen med plug-in hybridteknik

2014-11-20 13:28
audiA7
I samband med Los Angeles Auto Show 2014 har motorjournalister från hela världen för första gången får provköra konceptbilen A7 Sportback h-tron på allmänna vägar.
 

Kompetensutveckling och nätverkande under Lesjöfors teknikdagar

2014-11-12 11:24
teknikdagar
Sedan många år anordnar Lesjöfors en årlig intern teknikkonferens där koncernens tekniker träffas och utbyter erfarenheter och lär av varandra.
 

40 års utveckling av elbilar

2014-11-11 10:43
laddning
Supermiljöbilen Outlander Plug-in Hybrid är Sveriges mest sålda supermiljöbil med en marknadsandel på över 50%.
 

Toyota Material Handling prisas för design

2014-10-30 10:59
motviktstrucken
Företagets motviktstruck tilldelas nu German Design Award Special Mention.
 

Edge Publisher

2012-07-06 10:46
Avalon Logga 80x80
Edge Publisher - uppdatering och distribution av ritningar
 

Cortona 3D

2012-07-06 10:37
Avalon Logga 80x80
Cortona 3D för effektiv teknisk dokumentation
 

RuleDesigner

2012-07-06 10:28
Avalon Logga 80x80
Maximera försäljningen med RuleDesigner

 

Tecnomatix

2012-07-06 10:18
Avalon Logga 80x80

 

Tecnomatix - digitala tillverkningslösningar