2019-Jul-20

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Vi summerar PTC Planet - PTC söker initiativet på nytt

Skriv ut

 

planetPTC
PTC tog initiativet på 80/90-talet genom att introducera parametrisk 3D-konstruktion. Under 90-talet var man utan tvivel den ledande leverantören inom detta gebit.

Någonting hände dock kring sekelskiftet då andra aktörer seglade upp samtidigt som PTC inte lyckades utveckla sig vidare i samma tempo. 

Kanske är man nu ännu en gång på väg mot fronten av utvecklingen. Först genomförde man integrationen med Cocreates programvara fullt ut genom lanseringen av Creo (som vi skrivit om tidigare). Nu genomför man övertagandet av företaget MKS för att därigenom integrera systemutvecklingsdelarna i PLM-konceptet fullt ut, på ett sätt som igen annan gjort tidigare.

PTCs ambition med lanseringen av Creo och övertagandet av MKS är att fler ska kunna involveras icreo-100produktutvecklingsprocessen på arbetsplatsen. Och utvecklingen av hård- och mjukvara ska ske i bättre samarbete. Om allt går som det ska blir det bättre, mer utvecklade produkter som når konsumenterna snabbare. Dessutom ska det kunna bli roligare på arbetsplatsernan hos dem som utvecklar och producerar, om bitarna faller på plats. Om alla får vara med och bidra med sin fulla potential så borde utvecklande företag kunna tjäna på det, är tanken hos PTC.

Creo bygger i mycket vidare på befintliga Creo Elements/Direct men med förändringar i formatet. Vissa av funktionerna har placerats i Appar som fler medarbetare kan använda i olika sammanhang. På så vis kan organisationen få input och arbetsinsatser från fler. Utvecklingsprocessen på företaget kan om rätt utnyttjat därmed få en ökad kreativitet och effektivitet, är det tänkt. Det ska bli lättare att utnyttja sina kunskaper, sin kreativitet, och att dela jobbet med andra. Företaget får helt enkelt ett utökat produktutvecklingsteam som tillsammans skall skapa mervärde för företaget. Medarbetarna ska till och med fås mer engagerade genom hela produktens livscykel och man ska kunna få ut produkter på marknaden snabbare om man utnyttjar Creo-svitens fulla potential. PTCs ordförande och CEO, Jim Heppelmann, hoppas till och med att Creo ska bidra till en renässans inom CAD-innovation.

Creo innebär att man kan jobba med parametrisk modellering eller i direktmodellering, på ett enklare vis. De båda är sömlöst integrerade med varandra och låter medarbetare jobba på samma produkt med olika metoder, beroende på vad som passar bäst. Allt hamnar till slut i en gemensam datamodell. Dessutom erbjuder Creo möjligheten att jobba med data från vilket annat CAD-program som helst. Problemet ligger dock i att Creo inte kan spara resultatet i alla olika format, så att det kan återanvändas i andra CAD-program än just Creo. 

I Creo ingår fyra teknologier som PTC säger är revolutionerande nämligen AnyRole Apps, AnyMode Modeling, AnyBOM Assembly och AnyData Adoption. De innebär att de gamla svårigheterna är borta. Ingen behöver välja mellan parametrisk modellering och direktmodellering. Borta ska också problemen vara med att konvertera mellan olika program med ibland bristande framgångar.

MKSKöpet av MKS Integrity är kanske än mer intressant, om inte annat mer överaskande. MKS Integrity är en plattform för att ta hand om hela livscykeln hos mjukvaruapplikationer. Tanken är att integrera utvecklingen av produkthårdvara och produktmjukvara, genom att kombinera MKS Integrity med PTCs PLM-lösningar. Bakgrunden till denna satsning från PTC´s sida är att andelen programkod som finns integrerad i allt fler produkter, blir allt större. Bara i en moderna bil av idag finns över 100.000.000 rader programkod - vilket faktiskt är långt mer kod än vad PTC´s programvaror har, sammanlagt. Inom några år räknar man med att antalet programrader i en bil har flerdubblats. All denna kod i sina olika versioner behöver hanteras och koordineras och det är här MKS Integrity kommer in i bilden. På PTC säger man att man inte hittat någon annan lösning på marknaden som motsvarar den som ges med produkten.

Det skall bli mycket intressant att följa den fortsatta utvecklingen av detta företagsköp och hur befintliga Pro Engineer-kunder tar emot den nya Creo-serien. 

 

Jim Heppelmann, lite bakgrundJames_Heppelmann

Jim Heppelmann har med endast 9 månader som CEO hunnit åstadkomma en hel del, men han är inte precis helt ny i gänget.  Tidigare var han en av grundarna av Windchill där han var teknikchef fram till 1998 när Windchill Technology köptes av PTC. Han har haft flera chefsroller på PTC och har haft hand om affärsdelarna på företaget inklusive R&D, marknadsföring, försäljning och service. Heppelmann reser ofta och besöker kunder i hela världen. Han brukar också medverka vid evenemang för produktutvecklare och tillverkningsindustin. Då pratar han om PLM, global produktutveckling och förbättringar av produktutvecklingsprocessen. Han har varit intresserad av CAD ända sedan tiden som student på University of Minnesota. 

 

Artiklar i samband med PTC Planet Live

PTC låter andra företag göra appar till Creo

PTC köper MKS Integrity

PTC lanserade idag Creo 1.0

Ny era av produktutveckling med hjälp av Creo Apps

MKS kallat "Cool Vendor" av ledande analysföretag

Nyheter från PTCs nästa stora konferens kommer här på Netcommunity

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen


TwitterFacebookDigg