2019-Jul-20

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Aras PLM-system allt mer populärt

Skriv ut
ArasInnovator-BOMManagement.bmp
Enligt tillverkarna väljer allt fler Aras Innovator. Det är ett PLM-system som är bra först och främst på två sätt: det kostar inget att installera och använda, och det fungerar väl tekniskt.

 

På Aras hemsida sägs att några stora företag som bytt till Aras är Motorola, Xerox och GE (http://www.aras.com).

Vi på Netcommunity har tagit del av information på internet, läst bloggar och pratat med Minerva, ett affärskonsultföretag som representerar Aras i bland annat Sverige.

Aras är på väg att kunna mäta sig med andra PLM-system, läser vi i ett inlägg på Internet. En annan skribent menar att Aras har rätt kombination av integration, är flexibelt och kan växa på ett sätt som gör Aras till ett bra val för mindre- och mellanstora företag. Han har själv varit med och beslutat om att använda Aras på sitt företag efter att de gått igenom och jämfört bland annat kostnaden för olika system.

Eftersom man inte betalar för licensen kan företagare istället lägga pengar på att anlita personal för att driva systemet, fortsätter argumentationen. Där ett ytterligare inlägg går ut på att det även går att köpa in tjänster från andra bolag för att klara den tekniska sidan av driften.

Men i det utbyte vi läste är skribenterna fortfarande tveksamma till om alla större bolag skulle kunna byta till Aras. Aras kanske inte är en kostym som passar alla?
ArasInnovator-CADintergration.gif

 

 

 

 

 Aras Innovator integrerat med CAD. Källa: Aras

Vi på Netcommunity tog kontakt med Leon Lauritsen på Minerva i Danmark som är ett konsultföretag och arbetar med Aras i bland annat Sverige. Vi ställde några frågor till honom.

- Är ni det första kostnadsfria alternativet för PLM på den svenska marknaden?

- Ja (så vitt jag vet).
Downloads-per-month

 

 

Antalet användare av Aras Innovator ökar enligt tillverkaren. Man är uppe i ungefär 900 nedladdade och installerade program per månad i världen. Källa: Aras.

- Vilka är programvarans styrkor respektive svagheter?

- Två saker är unika med Aras: Affärsmodellen. Du kan för första gången ladda hem en fullständig PLM-produkt helt kostnadsfritt och den är lika fullständig i hur den fungerar som Teamcenter, Windchill och Enovia. Det enda sätt på vilket Aras tjänar pengar är via frivilliga prenumerationer på samma sätt som Linux och Red Hat. Med andra ord; allt är öppet. Du kan ladda ner dokumentation, gå på utbildning och förstå produkten in i detalj, innan du förbinder dig till något, och det är ju något som skiljer sig från andra mjukvaruleverantörer där du måste fatta köpbeslutet baserat på tillit, demos och kanske en begränsad pilot-version!
Project_Management

 

 

Här används Aras Innovator för Project Management. Plattformen är open source så det går att utveckla applikationer och dela med sig till andra användare. Källa: Aras.

I PLM-industrin är det vanligt att kostnadsfrågan är beroende på hur många som ska använda progammet på företaget som köper in PLM-programvaran. Den frågan är inte aktuell för den som köper Aras. Dessutom blir det aldrig problem med nya funktioner som paketerats i extra moduler som måste köpas in. Med andra ord, om du vill utöka användarantalet och få med Requirements Management, Environmental Compliance, Quality Planning eller några andra nya rutiner så kan du göra det utan att tänka på nästa inkommande faktura från Aras. Aras är verkligen öppen! säger Lauritsen.

Mjukvarans utseende och sammansättning. Vad betyder det?

- Aras är ett modernt bygge vad gäller utseende och sammansättning, så kallad arkitektur, som gör det möjligt för företagaren att mycket snabbt bestämma hur det ska användas.

Och hur skiljer så då det sig från vad andra försäljare har att erbjuda?

- Företag med erfarenhet av att börja använda andra PLM-verktyg har berättat att de är överraskade över hur snabbt det går att börja implementera Aras lösning på komplicerade affärsproblem. Det betyder att flera av de företag vi jobbar med just nu antingen håller på att komplettera eller byta ut program de använt intill nu som Windchill, Enovia eller Teamcenter. Det skulle de inte göra om det inte fanns betydande vinster att göra.

En annan unik egenskap är att Aras kan uppgraderas helt utan kostnad och uppgraderingen inkluderar anpassning, "customization", om användaren har betalat så kallad prenumeration. Det betyder att ytterligare ett problem som kan dyka upp när man ska uppgradera ett system förpassas till soptunnan.

Svagheter: Med den här affärsmodellen kan Aras inte lägga lika mycket pengar på marknadsföring och gratis säljarbete, som de andra företagen med stora varumärken. Aras community av affärspartners har inte en stor kassakista att ösa ur för försäljningsaktiviteter. Så man ska inte vänta sig en stor insats från Aras vid försäljningen men som köpare kan du i gengäld spara pengar som du skulle ha använt för att betala en licens. Är det här en svaghet? Ja, det tar längre tid att få ut det glada budskapet. Därför förlitar vi oss på smarta människor som hittar till oss på internet och hör om oss från folk som redan gillar vår produkt.

 

Project_Management Den som väljer Aras kan inte vänta sig en stor insats från Aras vid försäljningen. Man behöver inte betala någon licens och därför är budgeten för marknadsföring och försäljningsinsatser minimal. Men enligt dem som redan använder Aras är det enkelt att börja använda Aras. Källa: Aras.

 Det är vanligt att folk uppfattar något som är kostnadsfritt och inte är ett känt varumärke som mindre värdefullt och av sämre kvalitet. Och om folk inte är villiga att antingen ha kontakt med Minerva eller tillbringa tid själva för att förstå djupet och vidden hos Aras, så är det förstås en svaghet.  

- Är det många som är intresserade hitills?

- Ja, vi har rönt intresse över hela Skandinavien från både små företag och stora kända företag. Globat sker över 900 bekräftade nedladdningar och installationer per månad, vilket göra Aras till det snabbast växande PLM-systemet.  

- Vem ligger bakom Aras?

Aras Corporation

- Hur ska Aras marknadsföras?

Med den här affärsmodellen kan vi inte använda någon stor summa pengar till att ösa information över folk. Därför förlitar vi oss på folk som gör analys på internet innan de köper och då kommer de att upptäcka Minerva.

För det andra har vi varit med om att många människor är missnöjda med sina nuvarande leverantörer och därför är det folk som blir rekommenderade att kontakta oss. Och slutligen så är rapporteringen i media viktig för att få ut budskapet.

- Vilka är ni på Minerva?

- Minerva är ett konsultföretag som har gjort PLM, ERP och fungerat som oberoende affärskonsulter i över tio år över hela norra Europa. Särskilt inom PLM har vi över 50 kunder spridda i flera länder, över flera industrier och det rör sig om företag med olika storlekar. Vi har gjort allt från globala implementationer hos Phillips till jobb hos SVAB Hydraulik i Hallsberg. Minerva representerar Aras i flera länder däribland Sverige, säger Lauritsen.
ArasInnovator-WorkflowECR-CMII

 

 

  

Ingen användning av Aras är vanligare än en annan säger Leon Lauritsen på Minerva som representerar Aras i Sverige. På bilden visas hur Aras Innovator används för Workflow. Källa: Aras.

I Sverige används Aras Innovator redan enligt Lauritsen för allt från PDM, Configuration Management, Change Management, Requirements Management, Project Management, Quality Planning,  FMEA, Engineering to Order, CAD-integrationer och mycket annat. Det är svårt att säga att en lösning är vanligare än någon annan. Det handlar istället om bredd i användandet.

SVAB Hydraulik tillkännagav tidigare i år att de valt Aras för product lifecycle management.

"Vi övervägde flera alternativ och jämförde Aras mot andra möjligheter", sa Jens Eriksson, Head of Development på SVAB till Siemens PLM Community. "Vi valde Aras för dess omfattande funktionalitet direkt-ur-förpackningen, väl utvecklade teknik och avancerade open-source affärsmodell", sa Eriksson.

Och som exempel på ett ganska stort bolag, visserligen utanför Sverige, men som valt Aras kan man nämna Xerox. Det är ett företag med 130 000 anställda i 160 länder. Företaget har använt Aras för att förändra sin process för produktutveckling. Man har även använt Aras för automatiserade processer på flera platser samtidigt vid produktlanseringar.

Nyligen hölls ett "community event" i USA för Aras användare.  Det gick att få flera inblickar i hur Aras fungerar för olika användare och allt gick under benämningen "World of Possible". Bland annat var det möjligt att ta del av snabba presentationer på tio minuter vardera av hur olika företag implementerat Aras som PLM-verktyg i sin verksamhet.

Aras Innovator har funnits på marknaden sedan 2000. Affärsmodellen som innebär att Aras Innovator laddas ner utan kostnad har tillämpats sedan 2008, säger Lauritsen.

Det talas i det digra informationsmaterialet på Aras hemsida om oöverträffad flexibilitet. Man gör enkelt anpassningar genom drag & drop.  Det talas också om att inget annat program är lika lätt att uppgradera. Och under uppgradering störs inte de anpassningar som redan eventuellt har gjorts till den egna verksamheten. Som användare får du ett enhetligt Enterprise PLM med NPDI (New Product Development & Introduction), CMII (Configuration & Change Management), APQP (Advanced Product Quality Planning) och PDM (Product Data Management).

Man behöver veta att Aras plattform har utvecklats som vilken plattform mjukvara som helst. Den laddas ner med enhetlig funktionalitet för PDM, Change Management och andra funktioner. Men därutöver erbjuder Aras möjlighet för användarna att utveckla egna lösningar som ytterligare andra användare kan använda sig av - ett slags "community development".  Det innebär t ex att när ett företag som Motorola har gjort några avancerade tillägg för Resource Management, så låter de andra företag se hur de gjort och kanske välja en likadan lösning. Lösningen kan laddas ner utan kostnad från Aras hemsida på adressen http://www.aras.com/communityprojects/. Där finns en mängd sådana lösningar från olika användare att ta del av.

En frivillig prenumerationen täcker tillägg av nya produktivitets-verktyg, support, hot line, bug fixes, gratis utbildning och gratis uppgraderingar. Aras hjälper alltså till med att installera nya versioner även om användaren anpassat systemet till sin verksamhet. Det är enkelt gjort tack vare produktens unika konstruktion, sägs det. Det brukar komma en ny version om året.

De flesta företag som använder Aras i sin verksamhet väljer att skaffa prenumerationen.  Den kostar så litet att man knappast behöver tveka om man ska prenumerera eller inte, säger Lauritsen.

Den som är intresserad av en snabblektion i Aras kan titta på den här videon för att få en idé om hur den fungerar om man laddar ner mjukvaran och börjar använda Aras direkt.

Getting started with Aras Innovator PLM-video: http://www.aras.com/Community/blogs/aras_innovator_technology/archive/2011/01/14/i-installed-aras-innovator-now-what.aspx

Minerva som intervjuas i artikeln har personal i Sverige också. VDn heter Ulf Axelsson.

Läs mer om Minerva på http://ww.minerva-plm.com. Där finns bland annat information om ett gratis seminarium som ska hållas den 10 juni.
IT_Architectuur

 

 

Aras Innovator har enligt tillverkaren oöverträffad flexibilitet. Den som betalar en prenumerationsavgift kan dessutom få support och hjälp att installera uppgraderingar. Källa: Aras.

 

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg