2020-Dec-01

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Beräkningsingenjörer saknas överallt

De senaste veckorna har jag i två sammanhang hört att det är brist på beräkningsingenjörer i Sverige.

 

Beräkningsgruppen på BT Products i Mjölby behöver nyanställa fler beräkningsingenjörer och på Siemens, som ska anställa omkring 900 nya medarbetare under de kommande två till tre åren, säger personaldirektören Kurt-Ove Åhs till Netcommunity att just beräkningsingenjörer är särskilt svåra att finna. Ett annat yrke där han har svårare än annars att finna folk är elkonstruktörer.

Sammantaget anmäldes 15 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen bara under vecka 20. Trots det finner jag bara 27 annonser där någon söker en "beräkningsingenjör" i platsbanken på Arbetsförmedlingen.se.

Flera av annonserna är också ditlagda av bemanningsföretag vilket gör det omöjligt att se vart man ska jobba. Man måste först kontakta bemanningsföretaget för att få den informationen. Men en brist är en brist oavsett antal, och man får anta att det finns större och dolda behov av beräkningsingenjörer än vad som syns hos vår svenska myndighet för arbetsförmedling.

 När jag kollade Arbetsförmedlingen hittade jag en del annat matnyttigt som den som behöver fler beräkningsingenjörer kanske kan använda. Arbetsförmedlingen låter meddela att de har personal som kan hjälpa till om någon behöver rekrytera personal från andra länder i Europa. Tillsammans med arbetsförmedlingar i övriga Europa ingår Arbetsförmedlingen i ett nätverk som heter Eures, European Employment Services. Genom Eures kan svenska arbetsgivare annonsera lediga platser i andra länders platsbanker och få hjälp att söka efter kandidater i Eures CV-databas.

 - Genom Arbetsförmedlingen och Eures ökar arbetsgivare sina chanser att hitta rätt kompetens i länder i Europa och vi hjälper arbetsgivare i andra länder som vill rekrytera från Sverige, säger Angeles Bermudez-Sandkvist, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

 Medan jag var inne på Arbetsförmedlingen här i centrala Stockholm, dök det också upp besökare där med andra modersmål än det svenska. Det kan säkert vara intressant för andra nationaliteter att komma till Sverige och jobba, eller kanske besöka Sverige för att rekrytera personal härifrån. Ett utbyte av arbetskraft sker med andra ord.

 Jag antar att det är behovet av nya produkter som styr behovet av beräkningsingenjörer. Även om Arbetsförmedlingen också talar om att många anställda börjar gå i pension och att det därför råder arbetskraftsbrist.

 På tal om konjunkturer är jag annars alltid förvånad över hur snabbt det går att glömma lågkunjunkturer så snart som ekonomin blivit bättre. Jag har i veckan haft anledning att prata med flera företagare i Halmstadstrakten och även om flera av dem visade intresse för att tänka på skatter, pension och långsiktig ekonomisk planering, så var det påfallande hur de tidsmässigt alltid prioriterar kunderna eller orderingången.

 De som sysslar med ekonomisk planering menar att det då och då handlar om att släppa taget om det dagliga och lyfta blicken för det mer långsiktiga. Även när orderingången är god - det kommer med all sannolikhet en ny svacka i ekonomin. Rådet är att vara förberedd!

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg