2020-Dec-01

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

"Grejor man kan"

blogg.bild
Sida upp och sida ner med den senaste hård- och mjukvaran, nya finesser, funktioner och möjligheter, trender och tendenser. Tidningen bevakade maskiner som man gör musik med, en värld som utvecklas minst lika snabbt som någonsin CAx.

 


Nu hade de fått en intervju med en av stjärnorna. Hans hemmastudio hade bara namnet gemensamt med de inrökta källarskrubbar de flesta får nöja sig med. Här fanns alla de nya häftiga dyra prylarna, det senaste sena. Och mitt i alltihop hans arbetsplats, och där stod den maskin han tillbringade överlägset mest tid vid: en Roland TR-909.

Här tappade journalisten hakan. Det är nämligen en trummaskin från 1984. Även om den har kultstatus i branschen och går för dyra pengar så är den inte bara gammalmodig utan direkt uråldrig. Det vore som att se en konstruktör arbeta med AutoCAD 1, bortsett från att detta bara aningen äldre program är betydligt mångsidigare. Vad fick ett proffs med höga krav och obegränsad budget att välja en så museal och begränsad maskin till sitt vardagsverktyg?

Han ryckte på axlarna. "Jag kan den", var hans enkla svar.

Även om man kan få intryck av att den digitala ingenjörsbranschen befinner sig i ständig förnyelse - i synnerhet om man läser för mycket reklam, pressreleaser och liknande, där version x aldrig är en match för x + 1, och så vidare - så vet alla som arbetar i den att det är en sanning med modifikation. Visst kommer det hela tiden nya system med nya finesser, men hur ofta skaffar vi oss de nya programmen? Och när vi gör det, hur ofta använder vi de nya finesserna? Ju mer tid vi investerat i ett verktyg, desto mer krävs för att vi ska överge det till förmån för något nytt. Denna högst rationella hänsyn till erfarenhet nämns sällan i reklamen, av naturliga skäl.

De flesta lär sig att kompromissa mellan nytt och gammalt. Det gjorde även han med trummaskinen, för bredvid fanns, som sagt, även det senaste sena, de häftiga dyra prylarna man skrev om på andra platser i tidningen. Att lära sig balansen, när det nya är något mer än buzzwords, är något som man aldrig blir färdig med. Det är en av de aspekter som gör den digitala branschen spännande, vare sig man studerar musikmaskiner eller CAD/CAM.

Peter Olausson

TwitterFacebookDigg