2020-Dec-01

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Låt våren komma med lean och PLM

blasippor_150
Veckans blogginlägg handlar om PLM, simulering, lean och allt annat viktigt som rör sig så här i knoppningstider.

 

Vårblommor och knoppar spritter ut snabbare än man hinner blinka och det känns fortfarande ganska ovant med värmen. Med våren kommer också årets upplaga av Konkurrenskraft, en konferens om Lean, PLM och Innovation.

Det kan tyckas som tre helt disparata ämnen, men de går faktiskt hand i hand. Man kanske kan beskriva det som tre verktyg för bättre konkurrenskraft, som alla stärker varandra.

Vill du få både konkreta tips hur införande kan gå till och debatt om vart vi är på väg och hur trenderna ser ut, kan det här verkligen vara en väl använd dag. Jag vet av egen erfarenhet från tidigare år.

Införandet av PLM, eller för all del PDM, går kanske inte så fort.  SolidEngineers Björn Lindwall säger sig vara bekymrad både över det och att simuleringen inte är vanligare än den är. Och det är inte för att han vill kränga fler mjukvaror.

Jo, det vill han säkert, men framför allt är hans företag beroende av att ha en svensk industri att sälja till, och det är där hans bekymmer börjar. I tre år nu har han och hans medarbetare intervjuat utvecklingschefer värden runt och vårt sega förändringstempo oroar dem. För börjar man på ruta ett går det ju att hoppa över ett antal utvecklingssteg.

Här i Sverige har vi uppbyggd kompetens inom exempelvis beräkning och simulering och rutinmässigt skickas beräkningarna vidare, trots att konstruktören egentligen skulle klara av alla enkla beräkningar själv. Med moderna mjukvaror.

I Indien och Kina har de inte alltid den uppbyggda specialistkompetensen, utan bygger nu istället upp en bred kompetens i de lite enklare beräkningarna och simuleringarna. Och ofta räcker ju det.

Det brukar ju sägas att Sverige är en bra marknad för att testa ny teknik, vi är gärna så kallade early adopters. Men konstigt nog inte i det här fallet. Vart har nyfikenheten på den nya tekniken tagit vägen? Eller är det tidspressen och kraven på kortare ledtider som utgör ett hinder? Jag ser ju från mätningarna av Konstruktionschefsindex att pressen ökar allt mer på konstruktionsavdelningarna.

Det är väl i så fall ännu ett argument att bilda sin själ inom lean, PLM och innnovation. Här finns hjälp att få.

Vi måste nämligen våga och orka ta till oss ny teknik, även när utvecklingen har lika bråttom som våren.

 

Det har varit lite svårt att få er/dig att kommentera artiklar och blogginlägg på portalen. Det är synd för via mejl och telefon får jag massor av kloka synpunkter. Jag har väl helt enkelt inte lyckats provocera tillräckligt för att få till några spännade debattrådar.

Och nu ska faktiskt jag tacka för mig, det här är mitt sista blogginlägg, i det här forumet i alla fall. Tack alla ni som läst och hört av er på många olika vis. Vi ses och hörs säkert i något annat sammanhang!

TwitterFacebookDigg