2020-Dec-01

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

En karta eller två i mobilen

Karta_Malmo_150
Vi är faktiskt sent ute med geobaserad information i Sverige, men nu har nog proppen gått ur. Bloggen denna vecka handlar om varför man ska unna sig en karta, eller två.

 

För ett par veckor sedan var jag på Git-mässan i Jönköping och lät mig faschineras av alla de olka användningsområden som det numera finns för kartor. Själv gillar jag kartor och sjökort, det är kul och intressant att sitta och titta på dem och de ger den överblick som i alla fall jag behöver. Och man kan starta resan i fantasin.

Men med all tillgång på inskannad data från flygplan, marken och satelliter så har det växt fram ett helt nytt område av applikationer som har geodata som grund. Och det är inte heller någon platt papperskarta vi har att titta på längre, utan ofta erbjuds vi också vyerna i 3D.

Finns redan nu eller kommer inom kort gör till exempel möjligheten att titta i telefonen på morgonen om cykelbanan är snöröjd hela vägen till jobbet och om den inte är det, vem som har ansvar och när det ska göras.

Vill du turista och är intresserad av arkitektur kan du plocka fram information från den stad du åker till där de olika färgmarkeringarna visar under vilken epok byggnaden är uppförd.

Arbetar du med kommunens VA ledning kan du lätt kolla vilka pumpar som kan stängas av när en läcka ska repareras för att så på abonnenter som möjligt ska drabbas.

Vill du ha fatt i en kinarestaurang eller en italienare inom några hundra meter från där du står och börjar bli hungrig är det också en bagatell. Alla information finns i mobilen, med beskrivning av matstället och hur du hittar dit.

Och kanske kan vi om några år åka runt i vår egen stad, som den såg ut för tio år sedan. Häftigt.

Det här gäller inte bara här i Sverige, för även om många kommuner har enormt ambitiösa kart-projekt på gång så är vi inte tidigt ute inom det här området, här är vi inte pionjärer, snarast tvärtom.

När jag frågade utställarna på GIS-mässan fick jag många olika svar på vad det kunde bero på: inte så tättbefolkat att det blir jättekaos när man bygger om, lantmätare som hellre vill jobba som de alltid gjort, svag konkurrens inom området, var några förklaringar.

Hur som helst, det sjuder och bubblar i buskarna, kommunerna är på gång och snart har vi kartor över det mesta i var mans mobil.

(Staden på kartbilden? Ja, du kanske gissade rätt - det är Malmö)

TwitterFacebookDigg