2019-Aug-24

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Lätt som en plätt och kvalitet

iPhone_UI_150
Kan en mjukvara bli så enkel att lära sig att den gör mer skada än nytta? Ja det handlar denna veckas blogginlägg om. Bland annat.

Mjukvaror som blir allt enklare att lära sig skrev jag om för ett par veckor sedan. Någon diskussion på portalen fick jag ju inte igång, tyvärr. Men jag har i alla fall fått reaktioner via mejl.

”Mjukvaror som är enkla att lära sig kan göra mer skada än nytta”. ”Tillgängligheten (till mjukvaran) kombinerat med den effektivitet som förväntas urvattnar kvaliteten”, står det i mejlet. Och ”Den klassiska ritningen vill man helst slippa och hänvisar gärna till soliden. ..... När legoleverantören måste anpassa och göra om en konstruktion så kostar även det pengar, men vem ska betala?” (Mejlskrivaren vill vara anonym. Det är självklart ok. bara jag vet vem det är)

Jag har ju bloggat tidigare om ritningarna som kanske håller på att försvinna eller som inte alltid håller måttet. Vi har också frågat konstruktionscheferna inom ramen för Konstruktionschefsindex hur viktiga ritningarna är och varför. Och meningarna om det går definitivt i sär. (Läs Svårt släppa ritningarna, från september 2010)

Men drömmen är väl ändå att det inte ska behövas någon mellanhand mellan soliden i 3D och produktionsutrustningen. Det finns exempel där hela kedjan fungerar redan i dag och där ansvaret för fel också är reglerat.

Men det var ju inte ämnet för dagen utan hur vi ska undvika dålig kvalitet och om det på något vis hänger ihop med att mjukvaran är lätt att lära sig.

Till en början är det kanske lätt att tro att kunskapen följer med mjukvaran. Har man bara en bra mjukvara som går lätt att lära sig får man all yrkeskunskap på köpet. Ibland kan till och med leverantörerna få det att låta som om det är fallet. Men gå inte på det.

En usel konstruktör blir inte bättre för att han eller hon får ett nytt verktyg. Möjligen kan man lära sig snabbare att bli en duktig konstruktör med hjälp av ett nytt och bättre verktyg. Men yrkeskunnandet sitter i erfarenheten och hur skickligt man använder sina verktyg.

Därför ska inte kvaliteten bli sämre, utom möjligen på mycket kort sikt. På lång sikt borde tvärtom kvaliteten öka, framför allt eftersom bättre kvalitet både sparar tid och pengar.

Fortsätt gärna den här diskussionen nedan...

 

Senaste nytt på portalfronten

Denna vecka lanserar vi också vårt nya BIMforum. Allt fler byggnadsingenjörer, arkitekter och konstruktörer har hittat till CADtorget och PLMforum de senaste åren.

Nu öppnar vi en specialavdelning för er, men självklart hoppas vi att allt det andra materialet på portalerna också ska vara intressant. BIMforum kommer att skicka ut ett nyhetsbrev en gång per månad, CADtorgets och PLMforums nyhetsbrev kommer dock även i fortsättningen ut en gång per vecka.

TwitterFacebookDigg