2019-Oct-19

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

3D, 3D – överallt 3D

3Dprinting_150b
3D revolutionen är över oss, skrev jag i förra veckan. Bloggen här fortsätter på samma tema och frågan är väl hur länge vi behöver vänta? Artiklarna i världspressen blir allt fler liksom tecknen i skyn.

 

Det ska bli spännande att se hur snabbt det går och var saker och ting händer först. Jag vågar inte ens sia.

3D skrivarna är så effektiva på att kopiera att det kommer att höjas röster för att förbjuda dem, skrev jag i förra veckan. Även om det var mest på skämt fanns det definitivt ett allvar i den amerikanska artikel från The Economist jag citerade.  Även The Times lär ha haft en stor artikel om 3D skrivarna nyligen och idag hittade jag denna i Business Insider: 3D printing The next trillion dollar industry.

Kommer det att höjas röster för förbud mot skrivarna så kommer det säkert i ännu högre grad att gälla skannrarna: Idag är det ingen större match att skanna in en produkt med en handhållen 3D skanner och i nästa andetag skriva ut den, nästan i valfritt material.

Man kan verkligen fundera över vad som händer med upphovsrätt och mönsterskydd. Och hur lagstiftarna ska hinna med.

Här står vi just nu:

3D skrivarna slår försäljningsrekord. Snart kommer de säkert att finnas på varje konstruktionsavdelning, behöver man dem inte till produkterna så kan man skriva ut fixturer och jiggar.

3D skannrarna blir mindre, snabbare och billigare.

Det kommer allt fler tekniker för att visa TV i 3D, de första apparaterna säljs i Japan. Hur länge dröjer det innan vi alla har 3D skärmar till våra datorer?

Med Dassault Systèmes Post 3D kan vi snart konferera virtuellt i 3D, kanske är det enkelheten som gör att den tekniken får ett genombrott, för egentligen har den ju funnits ett tag.

3D cad mjukvarorna slår försäljningsrekord.

Vad tror du, tar det två år, fem år eller 10 innan 3D är en självklarhet även för gemene man?

 

Även Autodesk stadigt uppåt

Nu har ju även Autodesk kommit med sitt helårsbokslut, Autodesk som drabbades hårdast av dem alla under lånkonjunkturen. Men stadigt uppåt är melodin för dagen.

Nu går det bra för alla de branscher vi bevakar på CADtorget och PLMforum och vi vill inte se någon jättedipp de närmaste åren. Men det finns ju alltid olyckskorpar som kraxar, just nu sitter de visst i USA.

 

TwitterFacebookDigg