2019-Aug-25

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Alla dessa appar

NEi_mobile_150b
Är du trött på allt tjat om appar? Mitt tips är att det bara är att gilla läget. Apparna är här för att stanna, Autodesk har, Dassault har, PTC är på gång - jodå.  Och detta blogginlägg handlar om varför det är så.

 

För den som inte har någon smart-phone, Iphone, iPad eller någon av de andra, måste det kännas ganska tjatigt med alla desa appar som hela tiden dyker upp. Inte kostar de mycket heller, ofta är de helt gratis.

Apple har tveklöst skaffat sig ett försprång på marknaden och idag är världen tudelad, man älskar eller avskyr Apple. Men trots den ibland ganska högljudda anti-falangen så är det ändå för iPhone och iPad som de flesta applikationer utvecklas först.

Är man med där det händer något i dag, så utvecklar man appar för iPad och iPhone, så är det bara.

Autodesk gör det, Dassault Systèmes gör det, NEi Software gör det (jodå, även finita elementberäkningar kan göras i en iPhone) och nu har det visat sig att även PTC gör det. Även om det sker lite i skymundan. Kolla på den här länken där Creo finns i en iPhone.

För någon vecka sedan deltog jag i ett seminarium om hållbarhet som PTC höll i Göteborg och här kom vi några stycken in på ämnet appar under en av fikapauserna. Frågan var om man som konsument skulle vilja ha garantier för att en vara är producerat och transporterad efter bästa möjliga principer om en hållbar utvecklng? Och skulle man i så fall vara beredd att betala lite mer för den varan?

Att utveckla med bara miljöaspekten framför ögonen är ingen bra idé. En vara kan vara hur ekologisk som helst, men vill ingen köpa har den ju inte bidragit till någon hållbar utveckling överhuvud taget.

Men alla uppgifter kan ju inte rimligtvis få plats att skriva på en förpackning, så kan man tänka sig att få fram uppgifterna i en app?

Ja, det tror jag faktiskt. Kanske är man inte intresserad av precis alla aspekter. Men jag skulle nog vilja veta om ett ämne min bästa väninna är allergisk mot finns i en viss vara, eller att någon riskabel kemikalie inte har använts. Är jag vegetarian vill jag veta att inget gelatin har används i de produkter jag köper, och är jag med i Rädda Barnen vill jag kanske säkerställa att inte barnarbetare har utnyttjats. Kanske vill jag veta att lädret soffan kommer från djur som behandlats väl osv. (En artikel om Ikeas pilotprojekt finns under PLM-fliken)

Jag tror att vi med tiden kommer att få se sådana appar också, kanske kommer tillverkarna själva att tillhandahålla dem? En app för Volvo PV, en för Ikea och en för H&M, varför inte?

Du som är trött på allt tjat om appar, har du orkat läsa hit blir du nog ännu tröttare nu. För mitt tips är att det bara är att gilla läget. Apparna har kommit för att stanna.

 

TwitterFacebookDigg