2019-Feb-19

Senast uppdaterad09:45:25 AM GMT

Han bygger hus åt husbyggarna

Skriv ut
Kai_Heed_150
Kaproco_hus_150b
Kaproco_husidelar_150
Kaproco_vattenren_150
{jcomments on}Kai Heed har hittat en egen applikation för 3D-skrivare. Hans företag Kaproco i Söderköping skriver ut hus i skalor från 1:50 till 1:400 åt hustillverkare och byggbolag. Och intresset växer.

 

Ett hus- eller lägenhetsköp är en av de stora affärerna man gör i livet, därför har visualisering börjat användas allt mer för att visa den blivande köparen hur huset eller lägenheten kan se ut. Kai Heed och hans företag Kaproco i Söderköping har gått ett steg längre. De bygger huset i 3D-skrivare, lager för lager, med parkett, klinker, tapeter och möbler.

Lyft på taket och titta in i din kommande bostad.

- Vi tillverkar hus till både byggföretag och hustillverkare, som exempelvis Fiskarhedevillan och Myresjöhus. Det är även en hustillverkare som funderar på att lämna över en utskriven modell till kunden i samband med att man skriver kontrakt, säger Kai Heed.

Byggritningen omvandlas till en solid

Att skriva ut hus är inte någon helt okomplicerad process, för även om huset är ritat i 3D så fungerar inte de ritningarna eller modellerna i 3d-skrivarna. I byggcad arbetar man nämligen inte med solider. På Kaproco, som är ett familjeföretag, sitter bland andra sonen Martin och lägger in husritningen i 3D i IronCad. Först därefter är det fritt fram att skriva ut och de små husen växer fram, lager för lager, i exakt den färg man beställt.

En vattenreningsanläggning har man också skrivit ut på samma vis.

- Det är enklare att se om rören krockar eller var man inte kommer åt, säger Kai Heed.

De skriver även ut historiska miljöer.

- Vi har bland annat tagit fram den gamla kyrkbyn från 1300-talet i Söderköping, modellerat upp den efter arkeologernas ritningar, och nu står den i en monter nere vid kanalhamnen, säger Kai Heed.

Arkeologiska fynd som ska visas på utställning kan vara bättre att skanna och skriva ut och han har också börjat samarbeta med Linköpings universitet för att skriva ut modeller av virus och bakterier.

Läste på CADtorget

Kai Heed och Kaproco investerade i 3D-skrivare för 1½ år sedan och tekniken hittade han bland annat på CADtorget.

- Jag hade sålt ett patent och var satt i karantän några år, men under tiden funderade jag på vad jag skulle hitta på. Jag letade bland annat på CADtorget och hittade 3D-skrivarna, berättar han.

Kai Heed har annars varit konstruktör och uppfinnare i hela sitt vuxna liv. Han har utvecklat instrumentpaneler åt Volvo och han var ordentligt i hetluften under Kuwaitkriget. Han hade nämligen patent på en metod att stoppa trycksatta flöden. Tack vare den metoden behöver inte ett vatten- eller avloppsverk stängas av för att det ska vara möjligt att byta en pump. Och frågan var om metoden fungerade för att släcka brinnande oljekällor i Kuwait.

- Hela trädgården var full av reportrar när jag kom hem därifrån, berättar han.

Såvitt Kai Heed vet har metoden aldrig används för det ändamålet, men för mycket annat och det var försäljningen av just det patentet som ledde till det företag som i dag heter Kaproco och som specialiserat sig på kreativ användning av 3D-skrivare.

Monica Westman

TwitterFacebookDigg

Nya möjligheter med 3D-printing i produktion

2018-11-21 14:23
KennyJ JoachimT
Kenny Johansson från Acron AB och Joachim Tollstoj från Devex AB, berättar om de nya möjligheterna att konstruera och serieproducera med 3D-printning i plast och metall.
 

Volkswagen Autoeuropa tar hjälp av 3d-skrivna verktyg

2018-06-28 13:43
FDM-skrivare
Företaget arbetar med additiv tillverkning och effektiviserar tillverkningen av produktionsverktyg.
 

Från kanontillverkning till 3D-printning

2018-03-16 11:26

Örebro universitet

Vad har gjort Karlskoga så framgångsrikt – med många nya innovationer?
 

HP släpper fristående kamera för 3D-scanning

2018-01-09 15:13

HPZ3DCamera

HP har i samband med CES-mässan i Las Vegas nu offentliggjort en helt fristående kamera för 3D-scanning.
 

Fortus 900mc

2015-03-16 15:52
Fortus 900mc är Stratasys mest kraftfulla produktionssystem med ett byggutrymme på 914 x 610 x 914 mm.
 

uPrint SE Plus

2015-03-16 14:09
uPrint SE Plus är en användarvänlig 3D-skrivare som passar den som vill ha prisvärd skrivare med möjlighet att skriva ut starka ABS-modeller i färg.
 

MakerBot

2015-03-16 13:56
MakerBot 3D-skrivare ligger i en betydligt lägre prisklass jämnfört med andra 3D-skrivare i Protech’s produktsortiment.
 

Dimension Elite

2015-02-12 14:01
Skriver ut mycket detaljrika modeller av avancerade åskådningsmodeller och funktionsdugliga prototyper, jiggar och fixturer samt slutprodukter.