2019-Aug-22

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Hållbarhet en växande miljardmarknad

Skriv ut
{jcomments on}Earthfromspace_150Allt fler affärs- och PLM-system kompletteras nu med moduler som håller reda på energiförbrukning och utsläpp. Världsmarknaden uppskattas år 2015 ligga på 600 miljarder dollar.

Om den senaste tidens väderkatastrofer påverkar företagen att satsa på mer hållbar produkt- och processutveckling är oklart, men klart är att intresset ökar för de datorstöd som håller reda på koldioxidutsläpp, energiförbrukning och kemikalieanvändning. Ingen vill få varumärket besudlat genom att använda förbjudna kemikalier, sluka energi eller brista i miljöhänsyn.

Ett Autraliensiskt undersökningsföretag, S2 Intelligence, har kommit fram till att världsmarknaden för den här typen av datorstöd kommer att ligga på 600 miljarder dollar år 2015, det motsvarar närmare 4 000 miljarder svenska kronor.

-Epicore_MattMuldoon_100 Vi vill vara med och ta del av den kakan, säger Matt Muldoon, produktchef hos affärsystemleverantören Epicor, som i december lanserade sin modul Carbon Connect.

- Våra kunder har frågat efter detta och vi ser ett allt större intresse. Det är en nödvändighet för företagen i dag att kunna redovisa energiåtgång och miljöpåverkan, på liknande sätt som man redovisar företagets ekonomi, säger Matt Muldoon. (Foto:Epicore)

Epicor Carbon Connect ger också möjlighet att dokumentera och verifiera koldioxid, energiåtgång och mängden avfall, vilket i sin tur gör det möjligt att handla med utsläppsrätter och certifikat.

Satte fart 2009

En av de första leverantörerna av affärsystem som lanserade den här typen av system var IFS som 2009 lanserade sitt Eco footprint management.

Samma år lanserade PLM-leverantören PTC sitt Insight som till en början höll koll på kemikalierna, men som från början av 2010 även kompletterades med mjukvara som kan spåra och hantera koldioxid och energiförbrukning.

PTC_PJLundin_2010_100- Vi ser ett mycket stort och ökande intresse för Insight, vi har fått beställningar från flera stora svenska företag i tillverkningsindustrin, säger Per Johan Lundin, marknadschef för PTC.

Han ser också att det finns ett stort behov av den här typen av mjukvaror.

- De flesta företag håller koll för att de måste, men det sker nog oftast genom ett stort manuellt arbete. Det är få som har ett riktigt bra datorstöd ännu så länge.

Hjälper chockade företagare

För ungefär ett år sedan lanserade också Coresource i Östersund ett antal tjänster där företag bland annat kan få hjälp med kemikaliehantering och hållbarhetsdeklarationer.

Vd är Ulf Bergvall och han ser ett stadigt ökande intresse, dels från företag som plötsligt upptäcker att de är tvugna att följa det regelverk som finns för kemikaliehantering inom europeiska Reach, men också från företag som ser affärsfördelar i att göra hållbarhetsanalyser av sina produkter.

Ulf_Bergvall_100- Det är många som man tycker borde känna till Reach, men som inte gör det, och som chockas av kraven, säger Ulf Bergvall.

- Frågar man så vill de flesta kunna hållbarhetsdeklarera sina produkter, men det handlar ju också om en kostnad. Vår utmaning just nu är att effektivisera och paketera våra tjänster så att de blir lätt tillgängliga, säger han.

Monica Westman

 

TwitterFacebookDigg