2019-Aug-25

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Nu vänder vi blad

BertrandSicot150b
{jcomments on}Ny portal och ny vd för SolidWorks är nyheter i veckan, men vi tittar också tillbaka på 2010 och jag korar några av årets vinnare.

Vi säger som Kungen, dags att vända blad. Men du får vara nyfiken någon vecka till, om du nu inte tillhör den exklusiva skara som fått en förhandstitt på våra nya portaler. Allt kommer inte att vara klart från början, tvärtom. Men vi lovar att den första lanseringen kommer att följas av en flod av nyheter och förbättringar.

Jag har den senaste veckan gått och funderat på vad som ska med i en årskrönika för 2010 och insåg då hur enorm mycket som hinner hända på ett år – fast det går så snabbt. Och konstaterar ännu en gång vilken spännade bransch det här är att följa.

2011 har ju också börjat i stor stil, med ännu ett vd-byte. SolidWorks byter vd efter knappa fyra år. Ny vd är Bertrand Sicot, fransk ingenjör som arbetat med SolidWorks sedan 1997.

Franska Dassault Systèmes har satt en fransman på vd-stolen, ska de ta över helt nu?, undrar bloggosfären. Men var lugn, Bertrand Sicot fanns med på skeppet redan när Bernhard Charlès köpte SolidWorks av Jon Hirschtick. Att han är just fransman får nog betraktas som en slump.

Tyvärr har jag inte möjlighet att närvara på SolidWorks World nu i slutet av januari, men jag hoppas ändå kunna rapportera om de viktigaste händelserna därifrån – det är ett stort och viktigt evenemeng i cad-världen.


Åter till årskrönikan: Jag tänker här kora några vinnare 2010:

Årets modigaste: PTC Jim Heppelmann som byter varumärken och på allvar vill göra något åt cad-världens problem.

Årets mest magsura:  Autodesks Carl Bass som attackerar Dassault Systèmes för friserade siffror.

Årets störste visionär: Dassaults Bernhard Charlès har inom detta område ingen eller mycket liten konkurrens (skulle vara Jim Heppelmann i så fall, men han har redan fått sig en titel)

Årets doldis: Siemens PLMs Chuck Grindstaff som inte gör mycket väsen av sig, men som uppenbarligen får mycket uträttat i bakgrunden.

Årets teknikskiftare: Stora HP som glatt och effektivt hoppar på 3d-skrivar-tåget genom ett samarbete med Stratasys.

Årets marknadstrick: 3d Systems som sätter några rosa plåtar på sin byggsats-skrivare Rap man och marknadsför den som tjej-anpassad.

Jag skulle kunna hålla på ett tag till, men läs årskrönikan istället, för nu ska jag jobba vidare med nya portalerna.

God fortsättning på ett nytt och spännande 2011.

TwitterFacebookDigg