2019-Aug-22

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Häng med tillbaka till 2010!

Skriv ut

Molnet_2010_150Byggsektorn skakas, Dassault Systèmes växer förbi Autodesk, 3d-skrivarna breddas, molnet är hetare än hett. Läs mer om cad- och plm-året 2010.

I början av år 2010 skakades byggsektorn i grunden.

En enskild konstruktör ställdes till ansvar och dömdes i januari för att ha orsakat byggraset i Kista. En balk var för klent dimensionerad och gav vika. Vid raset avled en person och två skadades svårt.

Några månader senare hade var sjätte konstruktionschef skärpt rutinerna när det gäller verifiering och kontroll och det handlade inte bara om företag inom byggbranschen.

38 procent av konstruktionscheferna svarar att de inte påverkats av domen eftersom de redan arbetar aktivt med produktsäkerhet, har genomarbetade riktlinjer och en klar ansvarsfördelning. Frågan hur konstruktionsavdelningarna påverkats av domen ställdes inom ramen för Konstruktionschefsindex och konstruktionscheferna finns därför inom många olika branscher. Men inom byggbranschen har domen väckt frågor.

ForbifartSthlm_17_Vinsta_150BIM, bygginformationsmodellerna, tar allt större plats under året och på Trafikverket har man nu bestämt sig för att projektera i 3D, de som vill vara med och bygga exempelvis Förbifart Stockholm, har bara att anpassa sig.

Det är också inom byggsektorn som visualiseringen börjar användas på allvar. Allt fler inser värdet av att kunna se hur en byggnad tar sig ut i sin omgivning, innan bygget påbörjas, eller som vill kunna gå omkring inne i en tänkt lägenhet och se hur ljuset faller olika tider på dagen.

Arkitekterna har på allvar fått upp ögonen för 3D-skrivarna och det är inte bara på KTH som det nu föds helt ny arkitektur.

 

3D-skrivare till fler

3D-skrivarna blir allt mindre, billigare och snabbare. En knapp tredjedel av konstruktionsavdelningarna hade tillgång till 3d-skrivare, när vi frågade i våras, men bara 5 procent hade en eller flera egna skrivare. Det stora flertalet anlitar servicebyråer.

Men bredd-satsningarna fortsätter från leverantörerna. Giganten HP bestämde sig under året för att satsa på 3D i samarbete med Stratasys. Skrivbords-skrivaren uPrint, tillverkas nu även för HP som säljer den under eget varumärke: HP Designjet 3D.

Trots att uPrint betraktas som en försäljningsuccé så har HP sålt dubbelt så många Designjet 3D som Stratasys har sålt uPrint på de marknader där båda finns representerade. Samarbetet lär fortsätta på nya marknader.

De förhållandevis små och billiga maskinerna blir allt fler, på Euromold i december släppte även Objet en liten 3d-skrivare för kontoret.

I början av året lanserades också den hittills minsta 3d-skrivaren, Solido, med hjälp av SolidWorks-grundaren Scott Harris. Solido skriver ut i tunn plastfilm som laddas på rulle och skrivaren fick snabbt en svensk återförsäljare.

Euromold_RapCh_150Stora amerikanska 3D Systems köpte under hösten upp det lilla brittiska Bits from Bytes och deras byggsats-skrivare Rapman. På Euromold-mässan lanserades den också i en rosa version, Rap Chick, för tjejer.

 

Uppe bland molnen

Molnet har varit hett under 2010, i alla fall har det pratats mycket om molnet och olika satsningar där. Att något sker i molnet innbär att bearbetningen sker i en datacentral någonstans i världen där också mjukvaran finns. Ingen mjukvara behöver laddas ner på den egna datorn. Man köper applikationen som en tjänst och betalar för den tid man använder den. Man slipper licensavgifter och trassel med uppgraderingar, men släpper också lite av kontrollen över informationen. Säkerhetsaspekterna diskuteras därför livligt.

Redan i januari avslöjade SolidWorks Jeff Ray att SolidWorks-användare snart ska kunna hitta applikationer i molnet, kopplade till Enovia. Autodesk körde igång projekt Butterfly där AutoCad-ritningar kan sparas och delas i molnet , fler satsningar har följt, och i Östersund erbjuder företaget Coresource energianalyser i Teamcenter som en tjänst.

PTC håller som enda leverantör huvudet kallt, molnet innebär ingen framtid för PLM, hävdar nyblivne vdn Jim Heppelmann. Å andra sidan har Windchill funnits som molnapplikation i flera år.

Steve_Ballmer_h150På andra flanken finns Steve Ballmer och Microsoft som satsar allt i molnet. I år satsade Microsoft motsvarande 64 miljarder svenska kronor på forskning och utveckling – merparten i molnet.

 

 

 

DWG-striden satte fart på intresset för 2D

Sriden om filformatet dwg både avslutades och fick en nystart under året.

Det började med att SolidWorks och Autodesk träffade en hemlig överenskommelse i domstol. Autodesk hade stämt SolidWorks för varumärkesintrång med produkter som DWGeditor och DWGviewer. Produkter som behövs för att SolidWorks användare ska kunna läsa och hantera dwg-filer. Parterna förlikades, SolidWorks erkände att Autodesk äger dwg.

Autodesk förlikades så småningom även med ODA, Open design alliance, som även de erkände att Autodesk äger rätten till dwg.

Men frågan är vad Autodesk vann på det? Motdraget från Dassault Systèmes var att lansera ännu en AutoCad-konkurrent, en gratis nedladdningsbar mjukvara DraftSight (som bygger på tyska Greabers Ares) som hanterar även dwg-filer. Problemet löst.

"Våra kunder ska lägga ner pengar på 3d, inte 2d" kommenterar högste Dassault-chefen Bernhard Charlès.

I spåren av den satsningen har också IronCad lanserat en 2d-version för att lättare kunna hantera ritningar, egna och från andra mjukvaror.

 

Pro/E går i graven, föds gör Creo Elements/Pro

JimHeppelmann_CEO_100PTCs nyblivne vd Jim Heppelmann stod kanske också för årets största överraskning. Själva urmodern för den parametriska 3d-modelleringen, Pro/Engineer, döps om och PTC byter ut sina gamla väl inarbetade varumärken mot det nya Creo.

På sikt ska alla de problem cad-världen dragits med, så länge att man inte längre reflekterar över dem, försvinna. Det gäller exempelvis kompabiliteten mellan olika filformat, problem att hantera stora modeller med många varianter och trassel vid installation och uppgraderingar.

Jim Heppelmann lovar en ny cad-revolution, 3d cad ska åter bli hett OCH coolt.

 

Byten på fler vd-poster

Siemens_Grindstaff_100Även Siemens PLM byter vd under året, även här är den en trotjänare som tar över, Charles Chuck Grindstaff. Ännu har han inte hunnit sätta så stora spår, men Siemens har bland annat under året lanserat HD3D, en metod att visualisera stora mängder information i 3d och därmed göra den mer lätt tillgänglig.

Både PTC och Siemens har också stuvat om bland sina svenska återförsäljare under året. Avalon Innovation minskar samarbetet med PTC och säljer istället Siemens PLMs mjukvaror medan Systeam startar ett nytt bolag som blir stor återförsäljare åt PTC.

 

Striden om allmänheten

Ännu en stid har blossat upp under året, och nu handlar det om cad till alla, eller i alla fall till alla dem som behöver cad, men inte caddar varje dag.

Kanske har den fighten bara börjat.

Därför är det inte bara 2d som blivit hett utan även direktmodellering. Direkt modellering anses betydligt enklare att lära sig och mjukvarorna hanterar också alla olika filformat.

När PTC köpte CoCreate för ett par år sedan satte de den direkta modelleringen på kartan. SpaceClaim är en uppstickare som också gör goda affärer.

Under året skickade också Autodesk med en direktmodellerare med releasen av Inventor, Inventor Fusion.

Under Autodesk University i december bekräftade vd Carl Bass att Fusion kan släppas som en egen 3d-cadprodukt för icke proffs.

Autodesk har också lanserat ett par olika applikationer för iPhone och iPad som kan laddas ner för en liten slant, använbara inte bara för cad-proffs.

Dassault Systèmes har en liknande applikation för 3Dvia och de lät i våras Klaus Lyngeled utveckla ett facebookspel i 3Dvia - Billions.

Någon direktmodellerare har inte Dassault, ännu så länge, men det har ju däremot PTC i omdöpta Creo Elements/Direct.

 

Störst och vackrast

Det är många som vill bli störst. Några affärer under året som väckt uppmärksamhet är när Dassault Systèmes tog över IBMs hela PLM-verksamhet, inklusive 700 anställda. De integrerades snabbt i verksamheten och hur stort bidraget blev till omsättningen är svårt att bedöma. Klart är i alla fall att Dassault Systémes nu gått om Autodesk mätt i omsättning, de två var ganska jämnstora redan före köpet av IBM PLM.

Bristen på särredovisning fick Autodesks Carl Bass att hävda att Dassault kör med friserade siffror i sina bokslutsrapporter och att de inte alls växer, tvärtom tar Autodesk marknadsandelar från Dassault, säger Carl Bass och utser Dassault till huvudkonkurrent nummer ett.

Han har också tvärvänt när det gäller PLM. För ett par år sedan hävdade han att PLM var helt onödigt, en lösning som sökte efter ett problem. Nu i höst är det bara definitionen som är problematisk, möjligen hänger det samman med den ökade försäljningen av Autodesk Vault.

Andra stora affärer under året var när Svenska Hexagon köpte upp amerikanska Intergraph. Några affärer i lite mindre skala är att Autodesk köper svenska Illuminate Labs och att Addnode satsar på att stärka sitt GIS-ben genom att ta över ett antal svenska bolag i branschen, konkurrenter såväl som samarbetspartners.

 

Ingen mjukvaruförsäljning på eBay

Ännu en händelse kan vara värd att nämna: Autodesk tog hem tredje ronden mot Timothy Vernon som försökte sälja AutoCad på eBay. I två insanser fick han rätt, men i den tredje säger nu domstolen att eftersom Autodesk träffat ett licensavtal med den ursprunglige köparen har Vernon inte rätt att sälja licenserna vidare.

På sin sida hade Autodesk denna gång stora delar av informationsindustrin, The Software and Information Industry Association, med medlemmar som Google, Adobe, McAfee och Oracle, liksom filmmakarnas The Motion Picture Association of America.

 

Slutligen

Sindex_i_150_liten_96veriges ekonomi blir allt bättre. Mot slutet av året verkar det också som om företagen äntligen låtit konstruktionsavdelningarna investera i hård- och mjukvara. I alla fall så låg nivån under fjärde kvartalet strax under den nivå på investeringar man hade i början av 2009, när krisen ännu inte riktigt nått konstruktionsavdelningarna. Konstruktionschefsindex landade på 96.

Detta är bara ett litet, litet axplock av alla händelser under 2010, och det ser just nu ut som om 2011 blir minst lika händelserikt. Häng med oss in på det nya året.

Monica Westman

TwitterFacebookDigg