2019-Aug-25

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Bytt, bytt, kommer aldrig igen

Daimler_150

Det har varit många byten den här veckan. Störst brus blev det kring Daimler som nu byter 3dcad, de fasar ut Catia och satsar på NX.

På Dassault Systèmes säger man sig vara förvånade, dels eftersom Daimler så sent som i september i år skrev på ett femårskontrakt när det gäller Catia v5 och dels för att Daimler inte utvärderat Catia v6 över huvudtaget.

Just inom bilindustrin har Catia varit och är helt dominerade, så det är klart att spekulationerna nu satt fart kring vilket bilföretag som ska följa efter.

Bloggarna världen över spekulerar i att Daimlers utvecklare nu tröttnar på problemen med Catia v5, andra säger att det beror på att Catia v6 integrerats så tätt med Enovia v6 att det kostar för mycket att anpassa Catia v6 till exempelvis Teamcenter.  Vill man uppgradera till v6 måste man ta hela paketet.

På Siemens PLM brukar de säga att de har fler Catia-licenser integrerade i Teamcenter än vad Dassault har i sina PLM-system.

Stämmer dessa påståenden så kommer det efterföljare.

Att byta ut stora tunga PLM-system låter sig inte göras i första taget. Teamcenter är väldens mest spridda PLM-system med fler än 1 miljon licenser och bara under räkenskapsåret 2010 (som slutade sista september) sålde Siemens fler än 250 000 PLM-licenser.  

Att byta 3dcad-system är enklare. De olika cad-mjukvarorna närmar sig varandra och kan man ett är det inte så svårt att lära ett till. Många företag arbetar också med flera cad-mjukvaror parallellt och det blir allt enkare att flytta över cad-data mellan dem.

Nu går inte Dassault Systèmes i konkurs för att de förlorar en eller flera Catia-kunder, men svider gör det säkert. De stora möjligheterna till tillväxt finns ju inte i bilföretagen som redan caddar så mycket det går, utan på den marknad som utgörs av alla de företag i andra branscher som nu börjat hitta till pdm och plm – medicinteknik, bygg, energi, livsmedel och många fler. Ännu finns det en stor obearbetat marknad och gott om plats för tillväxt.

Ett byte i den mindre skalan gjorde Lindab, som bestämde sig för att sluta utveckla sin egen mjukvara och istället samarbeta med värsta konkurrenten. Starkt gjort, det gynnar användarna.

Läs på CADtorget: Lindab byter till MagiCad

Läs på PLMforum: Daimler byter Catia mot NX

Den här veckan åker vi till Euromold så jag är rädd att det blir mer mässpladder här i bloggen.

TwitterFacebookDigg