2019-Aug-22

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Kunskap driver innovation

Skriv ut
PeterBilello_101
Innovation är viktigare än någonsin. Men det är inte cad, PLM eller någon annan teknik som driver innovation, det är människor, säger Peter Bilello, chef för konsult och analyshuset CIMdata.


Tekniken i sig ger inte upphov till innovation, däremot kan vi ta hjälp av teknik som PLM för att skapa goda förutsättningar för innovation, säger Peter Bilello, chef för konsult- och analyshuset CIMdata.

Som inbjuden talare på konferensen PDT Europe i Reading, Storbritannien, talar han engagerat och övertygande om vikten av innovation och citerar tidskriften Economist från 2003 som säger att företag som inte varje år får 10 procent av sin omsättning från nya innovationer är dömda att gå under inom fem år.

Innovationer behöver dock inte vara nya produkter, det kan också handla om att hitta en helt ny marknad för en produkt, ett nytt sätt att producera, en ny tjänst eller kanske ett nytt sätt att distribuera.

- Innovation är det som har allra störst påverkan på ett företags konkurrenskraft, säger Peter Bilello. Och inte nog med det, en verklig innovation förändrar företaget, ökar kundnyttan och vitaliserar såväl den egna organsiationen som bilden av företaget gentemot kunder och partners.

Och Peter Bilello understryker gång på gång att det är människorna som står för innovationerna.

- Det är de  intellektuella tillgångarna som driver innovation, säger han.

Därför gäller det för företagsledningarna att skapa ett sådant klimat att kunskaper, de intellektuella tillgångarna, transformeras till något som går att leverera till kunder, vare sig det är produkter eller tjänster. Det i sin tur kräver, enligt Peter Bilello, att de anställda har tillgång till klar, koncis och relevant data, inte bara cad-data utan även information om exempelvis mjukvara, produktion och marknad. Det krävs också tid och möjlighet att samarbeta mellan olika avdelningar och kompetenser.  

Han ser också ett behov av en helt ny yrkeskategori – en ’data scientist’. En person som är ett mellanting av mjukvaruutvecklare, analytiker och berättare  - en person som förmår att hitta in i och plocka ut historien ur de tilltagande mängderna data.

- Tekniken finns på plats, det är människorna vi måste koncentrera oss på. Och innovation är viktigare nu än någonsin tidigare, summerar han.

Monica Westman

 

TwitterFacebookDigg