2019-Oct-20

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

Sant och nästan sant

AirbusA380_100

Vad som är sanning är ibland ganska fritt för tolkning. Ofta krävs också en hel del kunskap för att sortera ut vad som egentligen sägs. Exempel kommer här från PTC, Dassault och Autodesk.

Vi är nog många, i alla fall journalister och analytiker, som har undrat över de pressmeddelanden som släppts kring det gigantiska EADS och deras stora PLM-samordningsprojekt Phenix. EADS som består av flera olika företag, bland dem Eurocopter och Airbus, beslöt för ett par år sedan att samordna alla sina cad och plm-insatser.

PTC har gjort en stor affär av att de i en stor benchmark vann över framför allt Siemens och Dassault. Och det är alldeles sant. Det betyder att EADS använder Windchill som pdm-system.

Det betyder dock inte, som man lätt kan tro, att Dassault Systémes och andra leverantörer blivit eller kommer att bli utkastade från EADS. För konstruktion används mjukvara från Dassault och för simulering används mjukvara från MSC Software.

EADS kan i kraft av sin storlek faktiskt plocka russinen ur kakan. Detta har jag nu fått utrett direkt från en av de ansvariga för Phenix-projektet. Det var bra, för jag har undrat och inte fått vettiga svar - förrän nu.

Ett annat exempel är ett blogginlägg från indiern Deelip Menezes. Jag brukar ofta hänvisa till honom eftersom har har en väldigt bra och insiktsfull blogg. Förutom att blogga driver han också företaget Sycode som bland annat utvecklar översättare mellan olika mjukvaror.

Nu hade Deelip för första gången fått träffa Dassault Systèmes karismatiske chef Bernhard Charlès, som berättar hur han som ung spoling fick Boeing att börja arbeta helt i 3d. Det är ett långt och underhållande blogginlägg. Och säkert sant alltihop (lägger en länk här nedan).

Det Charlès naturligtvis inte berättade var att den viktiga samordningen sköttes med Metaphase, en pdm-mjukvara som idag är en del av Siemens PLMs Teamcenter. Även detta fick jag veta av en person som bör veta eftersom han var där, på Boeing. Mest kuriosa, men bra att veta när man ska sortera och tolka i allt skrytet.

Ett tredje exempel: Autodesks vd Carl Bass hävdade inför ett antal analytiker nyligen att Autodesk tagit ledningen när det gäller direkt modellering med Inventor Fusion (som skickats med den senaste releasen av Inventor).

"Vi har ledningen och alla de andra kommer säkert att följa efter nu", säger han till analytikerna.

Men vem är det egentligen som följer efter vem?

Mig veterligen är det väl bara just Dassault Systemès, av de stora, som inte har direkt modellerings-funktioner i sina parametriska mjukvaror. (På en presskonferens fick SolidWorks vd Jeff Ray frågan, men avfärdade det då med att inga användare frågat efter möjligheten till direkt modellering. Men det är något år sedan, det kan ju ha ändrats.)

Att PTCs gigantiska satsning Creo skulle ha kommit till för att hänga på Autodesks Fusion-initiativ är direkt fånigt att tro. Funktioner från CoCreate Modeling (som är en direkt-modellerings mjukvara) finns dessutom i de senare versionerna av Pro/E, men någon egen separat mjukvara inom Pro/E, förlåt Creo Elements/Pro, är det ju inte.

Och Siemens kallar det ju inte direkt modellering, utan Synchronous technology.

Så nästan sant är det kanske ändå, Carl Bass?

 

TwitterFacebookDigg